Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Енергоспестяваща къща, вписана в пейзажа

Тази енергоефективна къща е вписана в пейзажа на мястото, където е построена. Представената сграда стоеше на ръба на пейзажния парк, благодарение на който градината й сякаш стига до хоризонта. Както казват домакините, гледките тук са по-интересни от филмите в киното.

Бягството от града много често завършва в гъсто застроен охраняван жилищен комплекс, притиснат между ниви и супермаркети, точно под града. Тези инвеститори обаче бяха по-последователни в преминаването към природата.
- Районът около Лодз е изключително живописен. Разбира се, това е индустриален град от едната страна, но е достатъчно да отидете отвъд портите му, за да видите гори, ниви и хълмове - казва инвеститорът. По време на едно от пътуванията си извън града той намерил възхитителен парцел - на хълм с изглед към зелената долина и Łagiewnicki гора - именно върху него той решил да построи мечтана с жена си къща.

Енергоспестяваща къща, вписана в пейзажа - изборът на архитекта

Инвеститорите, въпреки че вече имаха сътрудничество с известни архитекти, този път решиха за млад офис. - Съпругата ми и аз оставихме предположението, че имаме нужда от онези млади и способни да останат в Лодз, не могат всички да избягат във Варшава или в чужбина. Искахме да дадем шанс на местно и по-малко опитно студио. Попаднахме на RAAS Architects на строителния панаир Interbud в Лодз. Техните дизайни на уебсайта ни убедиха - комбинация от модерност и мислене за хармонично интегриране на архитектурата в околната среда - казва инвеститорът. (Сега студиото вече е постигнало постижения - спечели конкурса „Къща на разположение за 2021 г.“, организиран от „Муратор“).
Имаше много предизвикателства пред архитектите по време на процеса на проектиране. Първият беше голям парцел на хълм (1, 5 ха), вторият - множество ограничения за планиране, тъй като къщата трябваше да бъде изградена в буферната зона на ландшафтен парк Лодз Хилс. Местният план налага ограничения не само върху довършителните материали (предполага се, че доминират естествените) или формата на покрива (висок, двускатен покрив), но и върху развитието на парцела и цвета на сградата. Предлаганите сгради трябва да са от фермерски характер.
- Трябваше да съгласуваме тези изисквания с предпочитанията ни към съвременната архитектура - спомня си Ремек Стшелечки, съавтор на проекта. Инвеститорите също искаха къща със съвременен израз. - Затова решихме да комбинираме традиционен блок, изработен от естествени материали, с модерни елементи - плоски хоризонтални форми и големи остъклявания - казва архитектът. Затова в тази къща традицията хармонира с модерността, а архитектурата обогатява пейзажа.

От юг има основна спалня и кабинет, които имат директен достъп до градината чрез високи портфейли

Енергоспестяваща къща в бяла рамка

Централната част на сградата е двуетажен блок с висок двускатен покрив. Той е покрит изцяло с тъмен графитен естествен скален шисти, който сякаш тече от покрива чак до фасадата. Тя се вписва перфектно с местния план. Ако архитектите спряха дотук, къща щеше да бъде построена дълбоко в традицията, макар и не лишена от съвременни характеристики - без стрехи, едноцветни, с големи прозорци.

Тъмният блок обаче е заобиколен от бели едноетажни пристройки, които оптически са уголемени от архитектурната рамка. Това казват авторите на проекта за бели окачени опори, изработени от стоманена конструкция, по-леки от стоманобетон. Това е модернистичен проход, който заобикаля основното тяло, подчертава го, но също така играе специфична роля. - Рамката има много функции. Засенчва прозорците, предпазвайки къщата от прегряване и частично покрива терасата и главния вход на къщата, създавайки един вид съвременна веранда. В допълнение, той оптически разширява къщата, която имаше значително композиционно значение - обяснява Ремек Стшелечки.
На пръв поглед къщата изглежда по-голяма, отколкото всъщност е (разполага с 240 кв.м полезна площ). Архитектите искаха да увеличат масата, защото според тях по-малките ще загинат на огромен сюжет. Те обаче искаха да направят това, без да изпомпват ненужни метри вътрешен обем. Разрушаването на тялото извън очертанията на външните стени се дължеше и на желанието за смесване на архитектурата с обкръжението. - Благодарение на това нямаме ясна граница между природата и цивилизацията. Къщата прониква в околността чрез стърчащи елементи, големи остъкления, множество тераси - обяснява дизайнерът.

ВИДЕО: Изграждане на къща със субсидии NFOŚiGW. За кого е доплащането? Изолация на къщата

Енергоефективна къща: черно-бели контрасти

- Архитектите слушаха внимателно нашите нужди и в същото време добавяха много един от друг. Бяхме скептично настроени към шисти. Мислехме, че един качествен цинков лист ще бъде достатъчен. Днес, когато живеем тук, виждаме, че това беше много добра идея. Шиферът е груб и къщата изглежда така, сякаш е покрита с кора. "Лежи" добре в пейзаж, пълен с гори - казва инвеститорът. Архитектите подчертават, че сградата е придобила силни контрасти - от една страна, суровият, груб и почти черен централен блок, а около него гладки, бели форми на архитектурната рамка. На фона на белите стени се открояват допълнителни елементи: графит, алуминиева дограма и дървена облицовка на фрагмент от приземния етаж в предната част.

Играта на бучки и текстури на къщата вече е обявена от входната зона, състояща се от дървена порта и порта, затворена в бели хоризонтални стени и плосък покрив на кошчето за боклук. Къщата беше разположена по-близо до северния ъгъл на парцела, така че да отвори възможно най-много пространство, преди да се отвори на юг. Наклоненият склон и гледката към отсрещните хълмове създават впечатлението, че градината е безкрайна - тя се простира до хоризонта. Домакините решиха, че най-ниската част на парцела ще остане напълно отворена, без ограда. Достъпът до малко езерце беше разрешен, така че голям брой диви животни в този район да могат да имат дупка за поливане. В квартала се появиха повече птици, а сърните и другите обитатели на ливадни и горски места се движат по-често тук.

Еднопространственият интериор на дневната зона, висок два етажа, е наситен със светлина, идваща през огромните прозорци

Енергоспестяваща къща в хармония с природата

Екологията и енергоспестяването са други важни елементи на този проект. Сградата трябваше не само да пречи на пейзажа, но и да защити природните ресурси. Той е перфектно изолиран, почти като пасивна къща. 30-сантиметров слой полистирол беше положен върху керамични тухлени стени. Плътната топлоизолация защитава къщата отгоре и отдолу - под фундаментната плоча се намира 40 см твърда XPS пяна, а на покрива има 40-сантиметров слой минерална вата. Благодарение на това сградата е много топла и херметична. Това се улеснява от триетажни прозорци с нисък коефициент на топлопреминаване U = 0, 8 W / (m².K), които отговарят на изискванията за пасивна конструкция.
Друга важна инвестиция беше топлинната помпа с нисък източник. Той е включен в системата за отопление на дома и водата, комбиниран с механична вентилация с рекуперация (рекуперация на топлина). Това решение се определя от факта, че в района няма газопровод. Изграждането на термопомпа вода-вода беше свързано с геоложки проучвания на района и получаване на разрешение за сондиране. Общо инсталацията се състои от четири кладенци на всеки 100 м. Къщата на хълма черпи топлина дълбоко от вътрешността на земята.

Подредбата на помещенията и остъкляването също е подчинена на енергоспестяването. От северната (предната) страна има минимален брой отвори. Тук бяха разположени гараж и сервизни помещения. Къщата се отваря на юг с големи прозорци, които черпят топлина от слънцето. Тъмният шисти на фасадата улеснява акумулирането на топлина от слънчевата светлина през зимните месеци. Най-голямото остъкляване беше разположено в югозападния ъгъл на сградата, в частта, в която се намира висока, двуетажна всекидневна. Това е още един капан за слънцето, благодарение на което къщата може да черпи много енергия от природата. След година на жилище на техните инвеститори казват, че всички решения са издържали изпита. - Благодарение на термопомпата разходите за отопление на къщата и водата са 400 PLN на месец, дори по време на най-големите студове.

- Засега не е необходимо допълнително отопление на къщата - термопомпата се справяше чудесно. През лятото, по време на най-големите горещини, сме включили климатика само няколко пъти - казва домакинът. Сградата не се нагрява през лятото, въпреки големите прозорци в хола. Високи са 4 м, но са правилно засенчени. Това е гарантирано не само от гореспоменатата архитектурна рамка и балдахини, но и от система от външни щори, монтирани върху големи портфейли. Те предпазват от прекомерна слънчева светлина и спускането им се контролира електрически.

Двуетажната всекидневна и трапезария, разположени в основния блок, са отворени към кухнята, разположена в едноетажната северна пристройка

Енергоспестяваща къща - интериор

Интериорът на къщата наистина е само фон за онова, което е отвън. Това се вижда от самия вход - в антрето през стъклената стена се вижда хола, а през прозорците му също огромна панорама с хълмове. Къщата в началото посреща посетителите с невероятна гледка. Жилищната зона с едно пространство е хол с трапезария, високо до повърхността на покрива и кухня, която е разположена в кубичното едноетажно пристройка, разположено от север.
Седейки на дивана или на масата в трапезарията, можете да се насладите на природата извън прозорците. - Прегледите тук са по-интересни от филмите в киното - казват собствениците. Едва когато живееха сред природата, те откриха, че няма такова нещо като лошо време. - Дори когато има облаци и дъждове, можете да наблюдавате как динамично, като в калейдоскоп, цветовете на небето и зеленото се променят, сенки, хвърлени от дървета. Понякога можете да видите животни, които минават покрай нас - казват собствениците.

Вижте и другите ни домашни презентации в Полша:

  • хубава къща от дърво и камък >>>
  • модерна къща със стара тухлена фасада >>>
  • модерна едноетажна къща на тесен парцел >>>

От кухнята, класически, можете да наблюдавате зоната на входа и портата. Ъгловият му прозорец е инженерен шедьовър - две равнини от стъкло се срещат под прав ъгъл без стълб, те са само залепени. Дългото остъкляване изискваше специални стоманобетонни облицовки и щитове, прехвърлящи товари от плоския покрив и фрагменти от стената над отвора.
В цялата къща прозорците изненадват с двойната си природа - отвътре са топли, дървени, докато отвън имат алуминиеви профили, тъй като този материал се справя по-добре с трудни метеорологични условия. Изборът на дървени алуминиеви прозорци беше продиктуван от няколко от техните предимства. Те са по-издръжливи и по-благородни от обикновените PVC рамки и в същото време могат да се правят по-големи, нестандартни крила. На приземния етаж всички те имат височина 2, 9 м (в хола те са уголемени с допълнителни светлини на транца, височина 1, 1 м).

Интериорът, макар и съгласуван и последователно проектиран, не е монотонен. - Не искахме дом като списание или мебелен салон, където всичко е ново. Искахме да продължим, така че част от оборудването от предишната къща се появи тук - обяснява домакинът. И така в модерното, светло жилищно пространство има дървени мебели за класификация, които идват от бивш частен. Домакините казват, че са толкова свикнали с тях, че не биха могли да се разделят с тях, а в същото време са направени от приятна на допир дървесина от елша. Старите мебели контрастират интересно с икономичния и минималистичен дизайн. Има много такива свидетели на миналото, сувенири от пътувания и повсеместни следи от интересите на домакините.
Също така, развитието на сюжета отразява многобройните интереси на домакините. До къщата е построена японска мини градина. На заден план има малка овощна градина с няколко вида овощни дървета и храсти, към които не се използват пестициди. Плановете са още по-амбициозни. На южния склон домакинът основава лозе с сортове от различни части на Европа.

Къщата на хълма доказва, че енергоспестяващите сгради не трябва да са скучни и клякащи. Той е пълен с пространство и светлина, а неговият твърд, макар и компактен (затруднява топлинното бягство), благодарение на разширените рамки изглежда изглежда изваян. Всички са щастливи - собствениците, защото къщата на мечтите им е създадена, и архитектите, защото създадоха успешен проект, обогатяващ пейзажа. В крайна сметка природата също печели - къщата не е натрапник, тя черпи енергия от земята и използва невъзобновяеми ресурси в ограничена степен.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: